Pestovanie mastichy, zber a výroba

Pestovanie pistacie lentiscus a výroba mastichy sa sústreďuje do malého územia na juhu Chiu – do oblasti Mastichochoria (mastichové dediny). Celá produkcia je striktne organizovaná.

Masticha řez do kmene

Združenie pestovateľov mastichy

Všetka produkcia mastichy sa organizuje v rámci Združenie pestovateľov Chioskej Mastichy – Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Táto inštitúcia bola zriadená zákonom v roku 1938 ako výhradný správca prírodného unikátu – mastichy – v Grécku aj v zahraničí. Toto družstvo spája všetkých vlastníkov mastichových stromov, aktuálne to predstavuje 4500 členov.

Združenie organizuje a dohliada na kultiváciu stromov, vykupuje produkciu, zaisťuje dotácie a najmä zaisťuje spracovanie a balenie suroviny. Okrem toho investuje do výskumu a vývoja nových produktov. Centralizácia spracovania surovej mastichy zaisťuje konzistentnú kvalitu a jednotné veľkostné triedenie a distribúciu pre priamu spotrebu, výrobu prášku do potravinových doplnkov Masticlifeoleje alebo zložitejšia produkcia – žuvačiek ELMAkosmetiky, potravín….

Samotná celoročná starostlivosť o stromy, zložitá príprava na zber a produkcia surovej živice je rodinná záležitosť vlastníkov alebo nájomcov rečíkov lentiškov.

Sběr a pěstování mastichy

Starostlivosť o mastichové stromy

Hnojenie

Pestovanie mastichy je celoročná práca vyžadujúca stálu pozornosť a pritom platí: čím starší je strom, tým viac starostlivosti vyžaduje. Obvykle v decembri pestovatelia začnú prihnojovať lentišky prírodným hnojivom vrátane opadaných listov lentiškov a za použitia tzv. zeleného hnojenia s cieľom dodať rastlinám dusík.

Prerezávanie

Mastichové stromčeky sa každoročne prerezávajú a zbavujú sa pritom suchých vetiev. Okrem toho sa každých približne 5 rokov vykonáva rozsiahlejší rez. Obvykle v polovici januára a počas februára sa prerezávajú koruny s cieľom vytvarovať ich tak, aby strom získal ideálny tvar pre priechod svetla a cirkuláciu vzduchu.

Obnova a rozvoj mastichových plantáží

Pri pestovaní mastichy sa samozrejme venuje pozornosť aj množeniu stromov – rozvoju a obnove mastichových hájov. Rozmnožovanie sa vykonáva rezy vetiev. Obvykle sa to deje počas februára a marca, ale v praxi sa stretnete s množením aj na jeseň. Stredne silné až slabšie vetvy sa skracujú na pol metra dĺžky av 3/4 dĺžky sú zbavené odnožia a olistenie. V radoch a rozostupoch 3 – 4 metre sú vetvy pozdĺžne uložené do brázdy hlboké 20 – 50 cm. Na jar je nutné zaistiť závlahu. Ak sa množenie vykonáva na jeseň, stačí rezňom na rozvoj prirodzená vlhkosť a zimné dažde.

Pěstování mastichy

Zber mastichy

Prípravné práce

Pre budúci zber mastichovej živice je potrebné pripraviť pôdu pod stromami. Od polovice júna a začiatku júla sa pôda okolo stromov čistí a porovnáva sa terén okolo kmeňa stromov tak, aby sa odkvapkaná masticha dala ľahko zbierať. Proces čistenia sa robí v pravidelných kruhoch okolo kmeňa.

Vopred pripravená pôda sa posype práškom z bieleho vápenca, ktorý sa rozprestrie pravidelne tak, aby tvoril hladký povrch. Je to zavŕšenie prípravy na zber, háje mastichy sú dokonale čisté a dojem čistoty ešte umocňuje žiarivá bieloba pôdy pod stromami.

Prvý řez

Kentos, ako nazývame malé zárezy do kôry lentiškov, sú najdôležitejšou fázou produkcie mastichy. Zárezy sa vykonávajú v júli av auguste, niekedy sa pokračuje až do konca septembra. Na rez sa používa malý nástroj s ostrými hrotmi na koncoch, ktorý nazývame kentitíri a tiež tzv. kladivko – sfiraki. Asi pol centimetra široké zárezy do kôry sú 10 – 15 cm dlhé. Vedú sa na hlavných vetvách mierne šikmo. Začína sa v najnižšej časti kmeňa a pokračuje sa do koruny. Rezy sa vykonáva postupne po dobu až 6 týždňov, a to obvykle ráno a dopoludnia.

Masticha, řez do kmene

Výtok a zrážanie živice

Živica kane zo zárezov a súčasne tuhne. Spadáva na pripravenú pôdu pod stromami alebo zostáva visieť. Kvapky tuhnú 15 – 20 dní od prvého zárezu, pokiaľ je chladnejší rok môže tuhnutie trvať len 10 dní.

Prvý zber

Prvé sa zbierajú veľké kúsky živice, tzv. pítes. Živica sa zbiera alebo zoškrabava aj z vetiev a kmeňa. Zvyšné kúsky sa zmetú na kôpku alebo ručne zozbierajú. Masticha sa potom ukladá do drevených debien na chladné miesto, kde sa starostlivo očistí, aby bola pripravená na odovzdanie na ďalšie využitie.

Druhý rez a druhý zber

Zatiaľ čo prvý zber vychádza na obdobie po 15. auguste, sviatku Panny Márie, opakuje sa celý proces rezu tak, že ďalší zber začína po polovici septembra.

Mastichové krystaly před čištěním

Spracovanie mastichy

Zozbieraná masticha sa v drevných lieskach ukladá na chladné miesta v domoch pestovateľov. Ďalšie týždne a mesiace sú venované starostlivému triedeniu a čisteniu. Na kvalite tejto práce závisí výkupná cena, za ktorej sa všetok zber odovzdáva združeniu.

Celý objem zberu končí v chladných skladoch a výrobných halách Združenia, kde sa masticha znovu čistí v niekoľkých fázach, triedi sa do troch veľkostí a balí sa na predaj alebo ďalšie spracovanie.

Súčasťou továrne je aj linka na drvenie mastichy. V priamom susedstve je továreň ELMA, ktorá produkuje žuvačky.

Asociácia pestovateľov chioskej mastichy zostavuje prehľad celkovej produkcie od spracovania až po roztriedenie podľa typov a veľkosti (veľké, stredné a malé kúsky) a ďalších produktov, ako sú žuvačky ELMA, mastichový olej a mastichový prášok. Štatistiky sú k dispozícii verejne.

Proces výroby mastichy pretrváva veky

Za zmienku stojí, že výrobný proces a pestovanie mastichy na Chiu sa od historickej tradície príliš nezmenil.

  • Áno, niektoré postupy kultivácie sa mierne racionalizovali, ale ide vlastne iba o hľadanie tých najlepších skúseností predkov.
  • Áno, čistenie a triedenie mastichy zaisťujú čiastočne stroje, ale ide stále o čisto mechanický proces.
  • A áno, nástroje síce majú mäkké polstrovanie, ale v princípe zostávajú rovnaké ako pred 500 rokmi. Takže jediné, čo by návštevníka z minulosti prekvapilo, by mohol byť elektrický fukár na rýchlejšie upratovanie pôdy pod stromami.

Nielen samotná masticha, ale aj spôsob jej získavania pretrvávajú veky.

Výroba mastichy