Prečo je masticha čoraz populárnejšia? 10 dôvodov, prečo (a ako) užívať mastichu

Obsah článku: Prečo je masticha čoraz populárnejšia? 10 dôvodov, prečo (a ako) užívať mastichu.

  1. Čo je to masticha? Masticha je prírodná látka
  2. Miestny unikát Chiosu
  3. Bez lepku a iných alergénov
  4. Účinky sú overené stáročiami
  5. Moderný výskum
  6. Masticha ako 100% organická žuvačka
  7. Masticha ako doplnok stravy
  8. Odporúčania na používanie mastichy
  9. Mastichový olej v kozmetike
  10. Masticha je superpotravina
  11. Zhrnutie

Čo je to masticha? Masticha je prírodná látka

Je to živica z mastichového stromu, ktorý rastie na ostrove Chios. Živica sa získava z rezov, ktoré sa pravidelne robia na kmeni stromu. Keď masticha odkvapká a spadne pod strom na pripravenú pôdu, kvapky živice sa zozbierajú a ručne sa očistia a odstránia od nečistôt. Takto pripravená masticha je už hotovým výrobkom pre spotrebiteľa. Masticha je:

  • organická – 100% prírodná látka
  • a nie je chemicky ani priemyselne ošetrená
Prečo je masticha čoraz populárnejšia? 10 dôvodov, prečo (a ako) užívať mastichu
Pistacia lentiscus var. Chia – mastichovník

Miestny unikát Chiosu

Áno, strom masticha, ktorý je známy svojimi priaznivými účinkami na trávenie, nikde inde nenájdete. Grécky strom masticha skutočne rastie aj inde v Stredozemnom mori, ale iba na ostrove Chios je masticha zázračnou kvapkou. Je to spôsobené kombináciou troch faktorov:

  1. pôda
  2. klíma
  3. rozmanitosť gréckych stromov

Existujú rôzne odrody stromu Pistacia lestiscus var. Chia, viac informácií o nich nájdete tu.

Neobsahuje lepok a iné alergény

Pre čoraz spokojnejších užívateľov mastichy je tiež dôležité poznamenať, že živica neobsahuje lepok ani iné alergény, ktoré tu uvádzame.

Alergén (smernica 2000/13/ES a nasledujúce) (FALCPA pre USA).

  1. Obilniny obsahujúce lepok (t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich
  2. Kôrovce a výrobky z nich
  3. Vajcia a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Arašidy a výrobky z nich
  6. Sójové bôby a výrobky z nich
  7. Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy)
  8. Orechy, t. j. mandle (Amygdalus communis), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu orechy (Anacardium occidentale), pekanové orechy (Carya illinoiesis), brazílske orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich
  9. Zeler a výrobky z neho
  10. Horčica a výrobky z nej
  11. Sezamové semená a výrobky z nich
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l, vyjadrené ako SO2
  13. Lupiny a výrobky z nich
  14. Mäkkýše a výrobky z nich

Alergia na mastichu sa môže vyskytnúť u ľudí, ktorí sú alergickí na brazílske korenie (Schinus terebinthifolious) a iné druhy pistácií.

Účinky sú overené stáročiami

Hippokrates, otec medicíny, predpisoval masť na upokojenie žalúdočnej nevoľnosti, zatiaľ čo rímsky lekár Galén ju považoval za vhodnú pri bronchitíde a na zlepšenie krvi. Ďalej na východ, v Indii a Perzii, sa masticha používala na vyplnenie zubných jamiek – dutín.

Moderný výskum

Moderný výskum sa zameral predovšetkým na potvrdenie historických skúseností s mastichou pri trávení, žalúdočných ťažkostiach, bolestiach brucha, pálení záhy a refluxe. Najväčšie štúdie zaoberajúce sa účinkami živice sa zaoberali:

  • žalúdočné vredy
  • reflux a pálenie záhy
  • infekcia H. pylori
  • cholesterol

celý dokument si môžete stiahnuť tu

Masticha ako 100% organická žuvačka

Najstaršia zmienka o mastiche je od Herodota, ktorý tvrdí, že Gréci žuli sušenú živicu, ktorá kvapkala z kôry stromu masticha. Masticha bola prvá prírodná žuvačka na svete, ktorá sa používala na čistenie zubov a osvieženie dychu. A tak je to dodnes!

Prečo je masticha čoraz populárnejšia? 10 dôvodov, prečo (a ako) užívať mastichu
Masticha ako 100% organická žuvačka

Chcete žuť žuvačky bez pridaného cukru, bez priemyselných a chemických zásahov a úprav? Žujte mastichu! Živicové kryštály sa predávajú v rôznych veľkostiach. Ale len s jednou príchuťou – mastichou!

Ich sortiment nájdete tu.

Masticha ako doplnok stravy

Masticha prispieva k normálnemu fungovaniu tráviaceho systému,

toto je fráza, ktorá by nám mala prísť na um, keď počujeme slovo masticha, živica z Grécka.

Kryštáliky mastichy sa rozdrvia a rozomelú na jemný prášok, ktorý sa potom môže užívať buď vo forme:

  • prášok
  • kapsule
  • vrecká

Masticha sa však používa vždy, keď chceme podporiť normálne fungovanie nášho trávenia. Masticha pôsobí na ústa a pažerák, žalúdok a črevá.

Ideálne je užívať kapsuly alebo vrecúška. Pravidlá používania sú rovnaké, ale líšia sa v tom, kde masticha začína pôsobiť.

Odporúčania pre používanie mastichy

Dodržiavajte jednoduché pravidlá používania, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky liečby mastichou.

  1. Mastichu užívajte vždy nalačno. Ideálne 30 minút pred jedlom, ráno a večer.
  2. Dĺžka používania sa líši v závislosti od vášho stavu. Prvé výsledky by sa mali objaviť po niekoľkých dňoch.
  3. Masticha sa môže užívať aj ako preventívne opatrenie!
  4. Nikdy nenahrádzajte lieky predpísané lekárom mastichou. Ak chcete mastichu zaradiť do svojej zdravej výživy, urobte tak po porade s lekárom.

Kapsuly Masticha (bez ďalších zložiek)

Prečo je masticha čoraz populárnejšia? 10 dôvodov, prečo (a ako) užívať mastichu

Kapsuly sú naplnené iba práškom z mastichy. Kapsula sa prehltne celá a zapije sa vodou (najlepšie izbovej teploty). Kapsuly Mastiff pôsobia najmä v žalúdku. Kapsula sa v žalúdku rozpustí približne po 10 minútach po užití. Ak máte problémy s prehĺtaním kapsúl, vyberte si radšej mastichové vrecúška. Budú sa vám ľahšie používať.

Vrecká s mastichou

Mastichové vrecúška sú určené pre tých, ktorí nemôžu prehĺtať kapsuly. Obsah vrecúška môžete vysypať priamo do úst a zapiť vodou. Masticha potom pôsobí (najmä) v ústach, pažeráku a žalúdku. Vrecúška užívajte nalačno, 30 minút pred jedlom.

Ak chcete obsah vrecúška rozpustiť v pohári vody (izbovej teploty), nezabudnite, že masticha je živica, takže sa vo vode nerozpúšťa.

Mastichový olej v kozmetike

Tento prírodný olej sa získava destiláciou. Je zložkou kozmetických výrobkov, ako sú krémy, mydlá a iné. Mastichový olej je najobľúbenejší vo výrobkoch na starostlivosť o zuby a ústnu dutinu. Preto sú u zákazníkov veľmi obľúbené:

  • zubné pasty s mastichovým olejom
  • a ústne vody

Keďže mastichový olej je prírodná látka, vysoké nároky sa kladú aj na ostatné zložky zubných pást. Často sú to iné prírodné oleje a arómy alebo iné organické zložky.

Masticha je superpotravina

Mastichu z ostrova Chios možno vďaka jej rozmanitým vlastnostiam bez problémov zaradiť medzi superpotraviny.

Zhrnutie

Masticha aj mastichový olej sú 100 % prírodné látky bez pridaných priemyselných prísad alebo zásahov. Masticha pochádza len z jedného miesta na svete: z gréckeho ostrova Chios. Živica neobsahuje lepok. Jeho účinky sú známe už tisíce rokov a v súčasnosti sa overujú moderným vedeckým výskumom.

Masticha môže byť žuvačka, doplnok stravy alebo kozmetická zložka. Používa sa aj ako korenie, prísada do slaných a sladkých jedál. V posledných rokoch sa čoraz častejšie označuje za superpotravinu.

Ak chcete používať masť ako prírodný doplnok stravy, ktorý prispieva k normálnej funkcii tráviaceho traktu, vyberte si takú, ktorá vám vyhovuje zložením aj typom. Rozhodnite sa, či sú pre vás vhodnejšie kapsuly (kapsuly), vrecúška alebo kryštály.

A postupujte podľa jednoduchých odporúčaní a pokynov, ako masť používať. Nikdy nenahrádzajte lieky predpísané lekárom. Ak chcete zaradiť masť do svojho jedálnička, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Prečo je masticha čoraz populárnejšia? 10 dôvodov, prečo (a ako) užívať mastichu