Štúdia: Anti-diabetické účinky Chioskej Mastichy

Najnovšie dáta zdôrazňujú nesporne pozitívne účinky Chioské Mastichy na metabolizmus glukózy. S týmto účinkom sú spojené niektoré zložky Chioskej Mastichy. Ako je kyselina oleanónová a dôležité triterpenoidné zlúčeniny, ako je masticadienónová kyselina a isomasticadienonová kyselina. Štúdie in vivo viedli k významnému zníženiu hladiny glukózy v krvi a preukázali veľkú anti-diabetickú účinnosť. Rozsiahla klinická štúdia, vykonaná na ľuďoch, dospela k záveru, že Masticha znižuje hladinu celkového cholesterolu a glukózy u zdravých jedincov.

Štúdia 1

Vuorinen a kolies. v 2015 tiež vykonal virtuálny skríning založený na farmakoforoch, aby filtrovali databázu prírodných produktov pre možné inhibítory 11β-hydroxysteroid dehydrogenázy 1. Vyšetrenie bolo konkrétne zamerané na triterpenoidy druhu Pistacia. Boli nájdené napríklad kyselina masticadienónová a kyselina izomasticadienónová, ktoré tvoria hlavné triterpenoidné látky Chioskej Mastichy. Výsledky ukázali, že inhibícia 11p-hydroxysteroid dehydrogenázy 1 prispieva k anti-diabetickej aktivite Chioskej Mastichy. [1]

Štúdia 2

Georgiadis a kolies. v 2013 skúmali účinnosť Chioskej Mastichy na diabetických myší. Myši boli rozdelené do 3 skupín. Po 4 týždňoch viedla spotreba Chioskej Mastichy k zníženiu hladiny glukózy a triglyceridov. Nakoniec skupina s nízkou dávkou preukázala výrazne nižšiu hladinu glukózy v sére. Skupina s vysokou dávkou mastichy mala zlepšené hladiny triglyceridov v sére. Súhrnne sa dá povedať, že nízke dávky Mastichy zlepšujú poruchy glukózy a lipidov u diabetických myší a súčasne zmierňujú poškodenie pečene.[2]

Štúdia 3

Saad Ur Rehman a kol. skúmal anti-diabetickú účinnosť surovej Chioskej Mastichy u diabetických potkanov liečených alloxanomJe zaujímavé, že Chioská Masticha v množstve 100 mg/kg viedla k významnému zníženiu hladiny glukózy v krvi. To dokazuje, že surová Chioská Masticha je účinná pri liečbe diabetu. Pretože predstavuje pozoruhodnú antihyperglykemickú aktivitu tým, že znižuje hladinu glukózy v sére (u diabetických potkanov a vo veľkej miere zvyšuje glukózovú toleranciu)..[3]

Štúdia 4

Tzani a kolies. v 2016 skúmali rolu Chioských Mastichov v metabolickom profile a histológii pečene vo zvieracom modeli NAFLD. Podávanie Mastichy v dávke 20 mg / kg telesnej hmotnosti denne po dobu 4 týždňov viedlo k zníženiu hladín glukózy, triglyceridov a interleukínu-6 (IL-6) a súčasne sa steatóza pečene čiastočne zvrátila. [4]

Štúdia 5

Kartalis a kolies. študovali v roku 2015 účinky prípravku Masticha na 156 zdravých jedincov, s ohľadom na hladiny cholesterolu a plazmatickej glukózy nalačno (FPG) po dobu celkom ôsmich týždňov.

Dobrovoľníci boli rozdelení do 3 skupín; kontrolná skupina užívajúca placebo, celková skupina Masticha, ktorá dostáva 1 g surového prípravku Chioské Mastichy denne (330 mg kapsuly, tid). Skupina Masticha bez polyméru brala 1 g lieku Chioská Masticha bez polyméru denne (330 mg) čiapky, (tid). Prášková skupina Masticha, ktorá dostáva 2 g surového Chioskej Mastichy denne. Výsledkom bolo, že v celkovej skupine Masticha bol celkový cholesterol znížený o 11,5 mg/dl a FPG o 4,5 mg/dl. (s prihliadnutím na vek, pohlavie, BMI a východiskové vlastnosti.) Subjekty s nadváhou a obezitou (BMI> 25) vykázali silnejší účinok a odhadovaný priemerný pokles celkového cholesterolu bol 13,5 mg/dl (p <0,05) a FPG 5 ,1 mg/dl (p<0,05).

 Je zaujímavé, že v gastrointestinálnom, pečeňovom alebo obličkovom systéme neboli žiadne vedľajšie účinky. Preto Masticha predstavuje zásadnú redukčnú aktivitu na celkovú hladinu cholesterolu a glukózy u zdravých jedincov, s výnimočnou toleranciou a bez detekovateľných nežiaducich účinkov.[5]

Štúdia 6

Fukazawa a kolies. (2017) študovali vplyv Chioské Mastichy na zdravé japonské muža. Denný príjem 5 g prášku Mastichy znížil hladiny triglyceridov po 3 mesiacoch a hodnoty inzulínu a HOMA-IR po 6 mesiacoch. Užívanie prípravku Masticha v kombinácii s cvičením znížil hladiny triglyceridov v 3 mesiacoch a hodnoty HOMA-IR v 3 a 6 mesiacoch.[6]

Štúdia 7

Georgiadis a kolektív v roku 2014 skúmali biologické mechanizmy, ktoré by mohli vysvetliť tradičné použitie a nedávne farmakologické nálezy. Konkrétnejšie autor a spoluautori vykonali preskúmanie relevantnej databázy vedeckej literatúry týkajúcej sa štúdií na tému Chioskej Mastichy. Chemické zloženie Chioskej Mastichy bolo dôkladne preskúmané a bola dokázaná prítomnosť rôznych substrátov, najmä triterpenoidov. Najznámejšie a prítomné v Chiosskej Mastiche sú, kyselina oleanonová a kyselina gallová. [7]


[1] Vuorinen A., Seibert J., Papageorgiou V.P., Rollinger J.M., Odermatt A., Schuster D., Assimopoulou A.N. [2015]: Pistacia lentiscus oleoresin: Virtual screening and identification of masticadienonic and isomasticadienonic acids as inhibitors of 11β-hydroxysteroid dehydrogenase 1. Planta Med., 81 (6):525- 532.
[2] Georgiadis I., Karatzas T, Korou L.-M., Agrogiannis G., Vlachos I.S., Pantopoulou A., Tzanetakou I.P., Katsilambros N., Perrea D.N. [2013]: Evaluation of chios mastic gum on lipid and glucose metabolism in diabetic mice. J Med Food, 00 (0): 1–7.
[3] Saad Ur Rehman M., Hafeez Kamran S., Ahmad M., Akhtar U. [2015]: Anti-diabetic activity of crude Pistacia lentiscus in alloxan-induced diabetes in rats. Bangladesh J of Pharm, 10 (3):543-547.
[4] Tzani A, Georgiadis, I, Korou LM, Konstantopoulos P, Agrogiannis G, Vlachos I, Doulamis I, Katsilambros N, Perrea D. (2016). Investigation of chios mastic gum effect on metabolic profile in streptozotocin-induced diabetic mice. Atherosclerosis.
[5] Kartalis A., Didagelos M., Georgiadis I., Benetos G., Smyrnioudis N., Marmaras H., Voutas P., Zotika C, Garoufalis S., Andrikopoulos G. [2015]: Effects of Chios mastic gum on cholesterol and glucose levels of healthy volunteers: A prospective, randomized, placebo-controlled, pilot study (Chios-Mastiha). eur J of Prev Cardiol, epub ahead of print.
[6] Fukazawa T, Smyrnioudis I, Konishi M, Takahashi M, Ki K Hyeon, Nishimaki M, Xiang M, Sakamoto S. (2018). Effects of Chios mastic gum and exercise on physical characteristics, blood lipid markers, insulin resistance, and hepatic function in healthy Japanese men. Food Science and Biotechnology.
[7] Georgiadis I., Karatzas T, Korou L.-M., Katsilambros N., Perrea D. [2014]: Beneficial health effects of chios gum mastic and peroxisome proliferator-activated receptors: Indications of common mechanisms. J Med Food, 00 (0): 1–10.